برای توسعه کاشت زعفران در ارومیه ، آذربایجان غربی ، ایران ، یک آزمایش کرت خرد شده بر اساس CRBD به مدت دو سال در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام شد. نانو کودهای (Fe ، P ، K و کودهای نیتروژن (شاهد)) به عنوان توطئه اصلی ، اکوتیپ های زعفران (مشهد ، تربت-حیدریه ، تربت جام ، گناباد ، قائن و بیرجند) به عنوان نمونه های فرعی و وزن گربه مادر (6 ، 8 ، 10 و 12 g) به عنوان توطئه های فرعی در نظر گرفته شد. در طی دو سال از مطالعه ، نتایج نشان داد که بین سطح نانو کود ، اکوتیپ زعفران ، وزن گربه مادر و اثر متقابل آنها از نظر کلیه صفات گلدهی تفاوت معنی داری دارد. نتایج حاکی از اهمیت نانو کودها در بهبود عملکرد زعفران است. علاوه بر این ، همچنین واضح بود که نانو کودهای آهن ، فسفر و پتاسیم همه اثرات مثبتی بر روی گل زعفران داشتند. همچنین نتایج نشان داد که اکوتیپ های پرمصرف تربت حیدریه و مشهد در منطقه ارومیه به دلیل شرایط اقلیمی مشابه این مناطق است. این نتایج تأکید بر اهمیت وزن گربه مادر در افزایش گل زعفران بسیار بهتر از نانو کود و اکوتیپ زعفران بود. با افزایش وزن گربه مادر از 6 به 12 گرم ، تمام صفات مورد بررسی از جمله عملکرد زعفران خشک و تعداد گل نیز به ترتیب 5.17 برابر و 4.4 برابر افزایش یافت. نتایج رگرسیون گام به گام و ضرایب همبستگی نشان داد که تعداد گل ، وزن خشک و وزن خشک گل مؤثرترین صفات در عملکرد زعفران خشک است. درمجموع نتیجه گرفته شد که صفات گل زعفران به شدت تحت تأثیر شرایط محیطی و مدیریت مزرعه است. بنابراین ، انتخاب صحیح اکوتیپ های زعفران ، کود نانو و وزن گربه مادر از عوامل اساسی در مدیریت مزرعه و تولید زعفران اقتصادی است.